oppassen geblazen

Zelf een website maken? Pas op voor deze 5 valkuilen!

Zelf een website maken! Helemaal gratis! Binnen 5 minuten online! Iedere idioot met een hartslag kan het! Kijk, je voelt natuurlijk al aan je water dat dit te mooi is om waar te zijn, maar ja, je wilt ook niet duizenden euro’s kwijt zijn aan een bureau wat alles voor je regelt. Want ja… Dan zat je hier niet te lezen over de problemen die je kunt tegenkomen als je zelf aan het website bouwen gaat. Dus welke 5 valkuilen zijn oh zo typisch voor ZZP’ers en ondernemers die hun eigen website gaan maken?

laptop typen scaled
wat er vaak gebeurd

Uitstel, uitstel, uitstel

Oh ja, die website, die moet nog… Maar je hebt nog geen naam. En je hebt nu wel een naam maar nog geen foto’s. En die foto’s heb je nu wel, maar geen logo. En teksten, tsja, dat is toch lastiger dan je van tevoren dacht maar dit weekend ga je er écht even voor zitten. Uitstel is zo menselijk, maar wat vreet het een hoop energie om steeds weer te denken ‘oh ja, shit, daar moet ik nog wat mee…’

Tip: Regel het! Kies! Besteed sommige zaken gewoon uit.

Urenlang tutorials kijken

De rabbit hole van zelf aan de slag om een website te maken, we’ve all been there. Urenlang klik je jezelf door YouTube tutorial filmpjes heen, de ene nog langdradiger dan de ander. De ene nog meer doorspekt van reclame dan de vorige. De eerste is nog wel informatief, en dan let je nog wel op. Maar bij de zevenentwintigste uitleg van alweer een nieuwe term die je niet begrijpt begint het je te duizelen. Om ellendig van te worden, toch?

Tip: Begin gewoon met bouwen en als het te complex is, kies dan één tutorial en doe het daarmee. Of concludeer dat je een te ingewikkeld programma hebt gekozen en maak het simpeler.

is gewoon niet waar

Denken dat er zoiets bestaat als een gratis website

Voor niks gaat de zon op. Neem Wix. Supergratis, toch? Ja, maar daar staat wel wat tegenover. Google vindt Wix niet heel prettig, je hebt reclame op je site die het er allemaal wat knullig uit laat zien. Je moet je beseffen dat een website, zoals een professionele website moet zijn, niet gratis is. Ook bij bijvoorbeeld Wix betaal je om te zorgen dat je site zo opereert als ieder ander. Anders ben je gewoon een reclamebord voor Wix, met slechte SEO en een laadtijd waar Google gek van wordt. En je kunt nooit overstappen, want een Wix website blijft altijd een Wix website.

Tip: Wees realistisch. Een gratis website komt met kosten, direct of indirect. En consequenties. Genoeg blogs die je daar in detail over vertellen.

Geld uitgeven waar je niet op had gerekend

En daar komt meteen de volgende valkuil achteraan. Want budgetteren vanuit het idee dat je niks gaat uitgeven is een risico. Waarom doen zoveel mensen dat, als het om websites gaat? Simpel. Wanneer je al uren, dagen, weken aan het werken bent aan een website om er vervolgens achter te komen dat je toch écht die ene betaalde optie nodig hebt, dan is de keuze snel gemaakt.

Tip: Maak een goed en kloppend plan over wat je op je website moet hebben voordat je gaat beginnen. Lees je dan in over wat dit betekent voor wat je website technisch nodig heeft en wat voor prijskaartje daar aan hangt. Zorg dat je de informatie vooraf hebt, niet halverwege. Laat je niet verrassen.

Niet durven kiezen

Van je domeinnaam tot welke foto nou het beste is; een website maken is één groot keuzestress-festijn. En daar kan de ene beter tegen dan de ander. Voor je het weet ligt je plan veel te lang stil of steek je veel te veel tijd in weer een wijziging, weer een ander kleurtje.

Tip: Kies. Maak het niet te groot en maak het niet je levenswerk om de perfecte website te maken. Soms is het al genoeg om een pagina te hebben met iets over je werk, een stukje over jou en een contactformulier.