easy does it

Zelf een website maken, is dat makkelijk?

‘Simpel en snel een eigen website maken!’, ‘Bouw zelf super makkelijk je website!’, ‘Binnen een half uur je eigen site!’ Jup, wij kennen ze ook. Van Wix tot Mijn Domein. Ze pretenderen simpel, super gebruiksvriendelijk en snel te zijn. En bovendien gratis. Zo maak je in een handomdraai je eigen, unieke website. Tenminste, dat is de belofte. Niet voor niets gaan daar heel veel mensen op aan. Maar is het wel zo gemakkelijk om je eigen website te maken, zonder (veel) kennis van de technische kant, vormgeving of copywriting? Of eindig je vloekend met een honkbalknuppel in je handen, klaar om uit pure frustratie je laptop aan diggelen te slaan? Kortom, zelf een website maken, is dat makkelijk?

zelfbouwwebsite op laptop S8I7507

we call bullshit

Om te beginnen: een gratis website? Dat is natuurlijk larie

Voor niets gaat de zon op. Je begint bij zelfbouw webbedrijven inderdaad gratis. En dat lonkt. Je begint met maken, kleurtjes, tekst, logo’tje, foto’s…. Voor je het weet heb je er al best wat uren in zitten en dan ziet je website er best aardig uit. Maar dan komen de betaalmuren. Wil je een contactformulier, een webshop, een veilige site, pagina’s erbij? Opeens ga je bijbetalen. Niet veel, maar steeds en beetje. Dus gratis? Nee. Zeker niet als je je laptop along the way kapot mept of uit het raam gooit.

Zelf een website bouwen kan best, natuurlijk

Maar goed, dan kun je je nog altijd afvragen of die kosten opwegen tegen de kosten van een professionele webbouwer, copywriter en vormgever. Als je alles uit handen geeft is dat sowieso meer dan 5000 euro waar je anders van op vakantie had gekund, dus hee. Toch maar zelf doen, want dat is goedkoper, toch? En daarop is het antwoord: ja. Wordt de website even mooi en professioneel? Nee, natuurlijk niet. Maar het is niet zo dat je een slechte website krijgt met een ‘gratis’ service. Zeker niet als je een beetje handig bent. De software die je gebruikt voor het bouwen van een website, zoals die van Wix, is echt prima te doen. Maar, er zitten wat addertjes onder het gras die je wel moet weten.

Hoe zit het met technisch beheer en service?

Dat is er zo eentje. Want je bouwt je website wel ‘gratis’ (daarover later meer), maar daarna moet het ding wel technisch onderhouden worden: technisch beheer. Technisch-wattes? Een website die online staat en nu werkt, blijft niet op magische wijze veilig en lekker lopen. Je gebruikt software en die moet updates krijgen, net als bij je computer. Ook moet de veiligheid van je site kloppen. Dat is waarom je vaak betaalt voor technisch beheer, naast hosting en je domeinregistratie. Voor dit stukje -en voor hosting en domeinregistratie overigens- zit je vaak ‘vast’ aan die gratis webbouwservice. Je betaalt dan per maand een bedrag, bovenop je eventuele extra kosten voor bijvoorbeeld meer beeldmateriaal op je site, of andere extra’s. En houd er rekening mee dat sommige aanbieders van zelfbouw websitediensten hun personeel ook goedkoop willen houden. Dan heb je dus niet Anne uit Haarlem aan de lijn, maar Abdul uit India, die vanuit daar de hele wereld op de chat krijgt. Je Engels moet wel goed zijn, willen we maar zeggen. En niet te saggerijnig worden van ‘service tickets’ invullen met geautomatiseerde antwoorden. Want je krijgt bij een website waar je bijvoorbeeld geen startbedrag en maar 20 euro per maand voor betaalt waarschijnlijk niet het telefoonnummer van een Nederlandse helpdeskmedewerker die even met je meekijkt en uitlegt hoe je een foto plaatst. Dat valt onder een servicecontract, niet onder technisch beheer, voor de duidelijkheid. 

Hoeveel tijd kost zelf een website bouwen?

Ja, daar wordt het natuurlijk interessant. Want het voordeel van zelf je website maken is dat het je in letterlijke zin niets kost. Dus soms is het gewoon een budget-keuze. Maar wat je niet moet vergeten, is dat zelf een website maken (terwijl je dat nog nooit hebt gedaan) een behoorlijke tijdsinvestering kan worden. Zie het zo: Heb je weleens je huiskamer opnieuw willen verven, maar je twijfelde over de kleur? Dat ga je bij je eigen site krijgen, maar dan keer honderd. Want welk template, welke kleurstellingen, wel of geen logo, welk logo, waar dan, hoe groot, hoe klein, welk lettertype, hoeveel tekst, welke tekst, waar dan, wat in het menu, wat niet in het menu, wat in de footer (wat is een footer?), wat op de contactpagina, en, en… en ga zo maar door. Dat is waar de tijd in gaat zitten. Hoeveel? Voor een hele simpele website, van drie pagina’s en een goede homepage, zou ik rekenen op vijf dagdelen. Mits je goed weet wat je wilt en je beeldmateriaal en logo klaar hebt liggen. Echt klaar hebt liggen dus. Wordt je al moe als je hier aan denkt? Hmm, ja dan kun je jezelf een hoop gedoe besparen door gewoon wat professionele hulptroepen in te roepen. 

vertel

Wat is de Zelfbouwclub?

Wij gaan met ons zelfbouwpakket eigenlijk precies tussen de zelfbouw-aanbieders en professionele webbouwers in zitten. Je krijgt een website die technisch niet onderdoet voor een professioneel gebouwde site, en we helpen je om vlot en goed geïnformeerd je keuzes te maken. We geven je opdrachten, videobellen met je en zorgen dat je de input voor je website klaar hebt liggen. En dan ga je in een klein groepje in één dag je website in elkaar zetten. Zo heb je én een zelf gebouwde website (waar je dus ook gemakkelijk aanpassingen aan kunt doen), én een professionele site die werkt. Zonder Wix-logo’s in de rechterbovenhoek, reclamebalken onderin of andere niet al te professioneel ogende zaken. We helpen je met de navigatie bepalen, teksten schrijven, slimme CTA’s (wat dat is? Ga je leren) en adviseren over vormgeving. En wil je een second opinion over dat logo? Wij en je mede-cursisten kijken even snel mee. Wel zo fijn. 

Wie zijn de mensen achter de Zelfbouwclub?

We zijn een samenwerkingsverband van Marre Smit, webbouwer, en Vanessa Jorissen, communicatieadviseur en tekstschrijver. Wij krijgen vaak de mensen die eerst zelf een website wilden bouwen, dat deden, jankend onder hun bureau verdwenen en toen vroegen: wat kost het eigenlijk als jullie het doen? Soms leidde dat tot een mooie opdracht, als een paar duizend euro geen probleem was, maar soms ook tot teleurstelling. Want verdorie, ze hadden het graag gewoon zelf gedaan. Of het budget was niet toereikend.
Toen besloten we de Zelfbouwclub te beginnen. Voor mensen die zelf een site willen bouwen, maar niet willen verdwalen in de jungle van de GRATIS!-gillers en SUPERSNEL!-cowboys op het internet. Gewoon een website maken met zelf doen wat je zelf kunt, professionals die je helpen (maar dan ook echt) en dan achter een tafel, rambam boterham: het kreng in elkaar knallen. Diep ademhalen, en door.
We hadden ook de ‘eindelijk die website af-club’ kunnen heten. Of het ‘allejezus dat kreng is af-crunchteam’, maar dat werd wat lang.