de zelfbouwclub

Heb ik als ZZP’er een website nodig?

Ja, zzp’er, natuurlijk heb je een website nodig. Als zzp’er is het hebben van een website tegenwoordig bijna onmisbaar geworden. Waarom? Omdat een website het visitekaartje van jouw onderneming is. En een visitekaartje dat jij controleert. Op social media en op secundaire websites -waar je genoemd wordt- komt jouw werk in brokjes en flarden op iemands scherm. Op een goede website geef je een overzichtelijk en representatief beeld van wat jij voor iemand kunt betekenen. Dus is een website belangrijk? Ja.Het is een belangrijk communicatiemiddel richting potentiële klanten én bestaande klanten.
laptop divi S8I7609 scaled

Allereerst is het hebben van een website belangrijk voor de online vindbaarheid van jouw bedrijf. Potentiële klanten zoeken misschien niet altijd als eerste online naar jouw diensten, wel bij een kapper of dierenarts, maar niet bij bijvoorbeeld communicatieadvies.  Dat is toch een gevalletje ‘mond op mond’-reclame. Maar wat doe je zelf nadat je van iemand een tip hebt gekregen over een goede coach, adviseur of aannemer? Je Googled. Je kijkt eens rond op de website. Als je geen website hebt, dan komt jouw Facebook of Insta bovendrijven. Is dat handig? Meestal niet. En zelfs als dat geen probleem is, dan wil je dat een potentiele klant ook in no time de telefoon kan pakken of een mailtje kan sturen. Met een website vergroot je jouw zichtbaarheid, de call to action en dat is wat werk oplevert.

Daarnaast biedt een website de mogelijkheid om informatie over jouw bedrijf te delen met bezoekers. Zaken die mensen willen weten en anders weer apart aan jou gaan vragen. Of erger: ze zoeken verder omdat ze ‘gewoon willen weten wat het kost’. Denk hierbij aan jouw tarieven, maar ook aan jouw diensten, referenties en contactgegevens. Hierdoor krijgen bezoekers een goed beeld van wat je te bieden hebt en kunnen zij contact met je opnemen als zij geïnteresseerd zijn.

En, niet onbelangrijk voor ZZP’ers. Een website straalt ook professionaliteit uit. Het geeft aan dat je serieus bezig bent met jouw onderneming en het er niet een beetje bij doet. Dit is voor potentiele klanten uiteraard belangrijk, maar ook voor bijvoorbeeld toekomstige projecten in loondienst of interim. Stel dat jij coach bent, op ZZP-basis, en een bureau hoort dat je goed werk levert via-via, en denkt er over na je te benaderen voor klussen via hen? Dan wil je dat ze je site zien en denken ‘jup, dat ziet er goed uit’.

En dan kan een website je ook tijd besparen. 24 uur per dag, 7 dagen per week kunnen mensen bij ‘meestgestelde vragen’ het antwoord vinden op die ene vraag die je anders ie-de-re keer weer via de mail krijgt.

Kortom, zzp’ers moeten een website hebben om hun online vindbaarheid te vergroten, informatie te delen over hun bedrijf en professionaliteit uit te stralen. Het opzetten van een website hoeft niet moeilijk te zijn, en dat kun je helemaal zelf.